JAN 24, 2013DRAGOS MOINESCU
CONSUMREDUS

rEvolutia energiei regenerabile (2012)

Revolutia energiei regenerabile este in plina desfasurare (uraaaaaa). Peste 50% din capacitatile noi de producere a energiei electrice instalate in lume in anul 2012 sunt "verzi".

Combinatia fericita intre constructia de noi fabrici pentru producerea echipamentelor necesare (panouri solare, turbine eoliene, microhidrocentrale, pompe de caldura), a dezvoltarii de noi tehnologii, a cresterii productiei de echipamente si a gradului de intelegere si invatarii tehnologiilor din spatele obtinerii energiei verzi, a condus la un cerc vicios care alimenteaza revolutia energiei regenerabile la nivel global.

Tehnologiile verzi au ajuns sa fie mai eficiente din punct de vedere economic pentru zonele izolate din tarile dezvoltate si din aceasta cauza a crescut gradul de absorbtie a echipamentelor necesare obtinerii energiei regenerabile.

Conform unui raport emis de IRENA (International Renewable Energy Agency), "acolo unde predomina tehnologiile de producere a energiei pe baza de combustibil lichid, adica pe insule, zone fara acces la reteaua de distributie electrica sau chiar in anumite tari, exista sau urmeaza sa fie implementate solutii care sa produca energie regenerabila la costuri atractive".

"Energia regenerabila a devenit solutia optima pentru noi capacitati de producere in multe zone si chiar tari" a fost concluzia IRENA dupa ce a analizat costul mediu pe kWh (LCOE) pentru peste 8000 de proiecte din intreaga lume.

Sustinerea guvernamentala, eficientizarea activitatii de instalare a echipamentelor si productia crescuta au condus la scaderea substantiala a preturilor pentru panourile solare. Spre exemplu, pretul panourilor solare produse in China au scazut cu 65% in ultimii doi ani, pana la $0.75/watt (Septembrie 2012).

Una din concluziile raportului indica faptul ca, depinzand de locatie si capitalul de pornire, se poate ajunge la urmatoarele costuri defalcate pe tipul de tehnologie:

  • pentru microhidrocentrale costul variaza intre $0.032 si $0.07 / kWh, iar pentru hidrocentrale intre $0.03 si $0.06 / kWh
  • pentru centrale pe biomasa avem o variatie a costului intre $0.05 si $0.06 / kWh
  • pentru centrale eoliene avem $0.08 - $0.12 / kWh
  • pentru centrale solare avem $0.15 - $0.31 / kWh

 

Referinte: www.irena.org

ARTICOLE ASEMANATOARE

COMENTARII

Incarc comentariile ...
© 2012 - ConsumRedus.ro - Schimbă viitorul. Consumă eficient.